Cenzurită acută… ameliorată?

Unii dintre preaiubiții și preaiubitorii noștri parlamentari s-au decis să demonstreze grija pe care ne-o poartă propunând reglementări menite să ocrotească integritatea intelectuală a odraslelor oamenilor muncii.  Iar calea aleasă este purificarea și optimizarea informațiilor care ajung la numitele odrasle. Nu printr-un control mai atent al conținutului manualelor școlare, nici prin (doamne-fere!) excluderea îndoctrinării religioase din programa școlară sau introducerea logicii ca obiect de studiu din clasa a V-a. Nici măcar prin stoparea promovării pseudoștiinței și șarlataniei pe posturile publice TV.

Metoda aleasă părea inițial una menită să ne ducă un pas înainte pe drumul spre o formă modernă a unuia din semnele distinctive ale totalitarismului: cenzura – prin filtrarea și cenzurarea internetului (sau, cel puțin, a siturilor românești). 

Background

În linii mari și cuvinte puține, se dă următoarea situație: un grup de parlamentare (Lia Olguța Vasilescu – PSD, Mihaela Popa – PDL, Cristina Pocora – PNL, Carmen Moldovan și Oana Mizil – PSD, Lavinia Sandru – PIN și, ultima care li s-a alăturat, Alina Gorghiu – PNL) a inițiat demersurile pentru fabricarea unei legi care să reglementeze conținutul siturilor, forumurilor și blogurilor românești. Motivul declarat este protejarea tuturor, dar în special a copiilor (detaliu repetat cu o insistență dubioasă) de limbajul „obscen” folosit prin unele din aceste locuri.

Inițial se dorea ca un departament al Consiliului Național al Audiovizualului să se ocupe de disciplinarea comentatorilor. Cei de la CNA au zis „pas”. Nu mi-e clar dacă au făcut-o pentru a se spăla pe mâini de ceea ar fi (cât se poate de limpede) cenzură, pentru că au realizat anvergura operației de control chiar la nivelul unei țări de mărime medie ca România sau pentru că, pur și simplu, n-aveau chef să se lege la cap. De fapt, (1) nu mă interesează motivele lor și (2) sunt oricum irelevante acum.

Toată povestea a fost promovată cu o atitudine puritană vizavi de calitatea limbajului folosit online, și cu o aparentă preocupare îndeosebi pentru copiii care ar putea da peste cuvinte „care nu se regăsesc în DEX”.

Nu voi intra în detalii. Alții au expus afacerea mai pe larg și, dintre blogurile pe care le vizitez mai des, se pot găsi detalii la:

(Nu sunt, evident, singurii care au scris despre acest subiect – am listat articolele care-mi erau mai la-ndemână.)

Evoluția proiectului

Ce-a fost…

Cum era prezentată la început inițiativa, părea să fie vorba de un proiect de lege care să promoveze cenzurarea internetului în funcție de sensibilitățile doamnei Olguța Vasilescu, inițiatoarea proiectului. În propriile ei cuvinte:

„În niciun caz nu dorim să introducem cenzura. […] Cine vrea să intre pe site-uri să critice este liber s-o facă, numai că nu va mai putea să înjure. […] Nu trebuie să fie nimeni îngrijorat pentru o asemenea lege, pentru că se poate vorbi în continuare rău despre Olguţa Vasilescu, dar vor trebui să-şi cenzureze obscenităţile. ” (cf. Mediafax)

Incidental (?) măreața inițiativă de a pune botniță și lega la ochi internauții  a fost sprijinită cu căldură și entuziasm de „reprezentanți ai sindicatelor din învățământ” și de o organizație care are cenzura în „statutul de funcționare” – Patriarhia Română, prin reprezentantul ei, un oarecare popă Vasile Răduca, care declama cu indignare pravoslavnică că se impune „epurarea limbajului subdezvoltat” din mediul online și afirma că „nu se poate face educație fără mijloace coercitive” (cf. Hotnews).

Principalele rațiuni invocate au fost și au rămas alinierea la normativele Uniunii Europene și protejarea copiilor – rațiuni despre care am toate motivele să cred că sunt doar pretexte, o fațadă destinată a masca nu doar falsa pudoare, dar și ignoranța propunătorilor și susținătorilor proiectului.

Ce-a ajuns…

Miercuri, 25 august 2010, a avut loc prima dezbatere asupra propunerii de Cod de conduită online, la care au participat:

 • Grupul de inițiativă pentru introducerea Codului, compus din parlamentarele Lia Olguța Vasilescu (cea căreia, aparent, i-a trăznit prima oară prin străluminata minte ideea acestui Cod), Carmen Moldovan și Oana Mizil – PSD; Mihaela Popa – PD-L; Cristina Ancuța Pocora și Alina Gorghiu (ultima achiziție a grupului) – PNL; Lavinia Șandru – fost deputat PIN.
 • Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Independente din Învăţământ „Spiru Haret”, Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Salvaţi Copiii, Patriarhiei Române, Asociaţiei „M.A.M.E.”, „Mami.ro”, Fundaţiei „Căminul Filip”, Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, „Avocatnet.ro”, Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.

După discuții în care s-au vehiculat variate idei, concluziile au fost sintetizate într-un comunicat de presă sub antetul Camerei Deputaților, întitulat „Cod de conduită în mediul online – sprijinit de societatea civilă”  – comunicat în care care, după o introducere și trecerea în revistă a „situației de fapt” (constând din enunțarea unor generalități evidente și reiterarea laitmotivului „protejării” copiilor de abuzuri), ajungem la propunerile grupului de inițiativă:

Comunicat de presă – „Ce propunem”

Deși poartă titlul „ce propunem”, secțiunea aceasta a documentului începe cu afirmarea, din nou, că demersul nu-și propune „îngrădirea dreptului la liberă exprimare a utilizatorilor internetului sau reglementarea în termeni legislativi a activității online”, nici „limitarea, sub nici o formă, a activității editoriale și jurnalistice”, nici să condamne „critica, opiniile contrare, comentariile negative, diversitatea punctelor de vedere”.

Voi reda în continuare lista de „propuneri” – însă doar propunerile explicite, fără descrieri, pretexte și altă umplutură:

 • Propunem o regulă de bun-simţ, aceea ca fiecare administrator de site să utilizeze un filtru care să blocheze publicarea acelor texte cu un conţinut injurios. Comentariile negative pot fi exprimate şi fără a fi folosite cuvinte/expresii care nu se găsesc în dicţionarul limbii române;
 • Nimeni nu este obligat să respecte regula bunului-simţ. Este însă responsabilitatea fiecărui administrator să ofere publicului, şi în special copiiilor şi tinerilor, platforme informaţionale, de divertisment şi de dezbateri constructive, corecte, şi prin utilizarea unui limbaj adecvat. Această responsabilitate poate fi asumată sau nu;
 • Propunem adoptarea unui Cod de conduită în mediul virtual, care să conţină cerinţa respectării de către adminsitratori a Regulii de bun-simţ în mediul online;
 • Principiile care ar trebui să stea la baza acestei reguli sunt bazate pe asumarea responsabilităţii celor care aderă la acest Cod că vor oferi un mediu civilizat de exprimare/manifestare;
 • Propunem discutarea posibilităţilor de clarificare a situaţiei statutului juridic şi de altă natură a blogurilor şi etichetarea voluntară a acestora, în funcţie de responsabilităţile şi interesele profesionale şi financiare ale autorilor şi editorilor lor;

(Am respectat boldarea textului și greșelile din documentul original.)

E limpede, nu? După atâta agitație și transpirație și declarații belicoase, au ajuns în sfârșit da două rezultate strălucite:

 1. Să-și dea în petec că de fapt tot ce-i interesează, în ciuda insistenței că n-ar fi așa, este să nu vadă „cuvinte care nu se regăsesc în dicționarul limbii române” (mă întreb dacă astea includ cuvintele străine și jargonul tehnic… la mintea lor, totul e posibil);
 2. Să propună aderarea (voluntară!) la o mare și strălucită invenție a lor, constând (probabil) dintr-o variantă simplificată a ceva ce exista pe Internet cu mult înainte de inventarea WWW-ului acum 20 de ani: (ta-daaaaaa) „neticheta”.

Cu alte cuvinte, au bătut apa în piuă, pe banii publici, într-un proiect de cenzurare a internetului. Un proiect care a devenit un exercițiu de futilitate concretizat deocamdată doar în redescoperirea Americii și în satisfacerea ego-ului unor parlamentărițe, popi și altor câțiva pudibonzi. Deocamdată.

EDIT:

GoogleDocs pare să nu funcționeze cum credeam eu. Ca atare, postez și Comunicatul de presă al CD în continuare:

http://docs.google.com/gview?url=http://caveatlector.eu/wp-content/uploads/2010/08/comunicat-dezbatere-25-08-2010.pdf&embedded=true

2 responses to “Cenzurită acută… ameliorată?

 1. Stai cuminte, ca incet, incet, o sa ajungem la un control deplin al exprimarii, fie ea si in mediul online. Si atunci ne va mai ramane sa ne retragem in munti si sa fondam miscari de rezistenta. Sau pe la Vecini, ca aia stiu ce e aia libertate de exrimare.

  Apreciază

  • Nu mă-ndoiesc că exact asta era intenția cucoanelor, popilor și asociațiilor (le vezi care sunt) cărora le-a fătat mintea ideea asta de bec.

   Chestia este că, și dacă de-ar o lege de genul ăsta, probabil n-ar rezista prea mult. Cu reglementările privind libera exprimare, privacy și acces la informație ce există la nivelul EU, n-ar putea impune publicării identității sau filtrarea de situri după model chinez sau iranian.

   În ceea ce privește interzicerea cuvintelor care nu se regăsesc în dicționarul limbii române, sunt sigur că ar avea parte de două surprize:
   1. Folosirea judicioasă și creativă de cuvinte care există până și-n DEX (de ex., în loc de „căcat cu ochi”, „excrement puturos de cățea turbată”) – și atunci să vezi dezbateri lingvistice în tribunale!
   2. O formă a efectului Streisand.

   Cu alte cuvinte, ar avea aproximativ soarta pe care a avut-o CDA în America în 1996 – promulgat, din câte știu eu, tot ca urmare a lobby-ului unor ultrapuritani, preadreptcredincioși și asociații de „mămici îngrijorate”.

   Și oricum… „The Net interprets censorship as damage and routes around it.” (John Gilmore, membru fondator al EFF)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s