Stephen Hawking scrie să priceapă tot prostu’

De câteva zile încoace o nouă știre bombă bântuie internetul, agitând spiritele prin toate părțile și dând naștere la replici care mai de care mai caustice din partea dreptcredincioșilor și la comentarii înfocate din partea multor altora: Stephen Hawking a spus că universul n-are nevoie de Dumnezeu.

Stephen Hawking - The Grand DesignȘtirea însă nu e nici „bombă”, nici „nouă”, decât în măsura în care niște jurnaliști au făcut-o să apară astfel. Niște jurnaliști care au trântit un titlul senzaționalist peste articolul despre noua carte de popularizare a lui Stephen Hawking, The Grand Design (scrisă în colaborare cu fizicianul american Leonard Mlodinow), ce va fi lansată pe 9 septembrie ((Pe Amazon.co.uk era menționată data de 7 septembrie, dar 9 septembrie este data oficială de lansare a cărții.)). Niște jurnaliști care ori nu prea au habar cine este Hawking și ce a mai scris până acum, ori ignoră deliberat mesajul din cărțile și prezentările sale.

Ziariștii români au preluat prompt știrea și, cu puține excepții (printre care articolul din Știința Azi, „Stephen Hawking, originea Universului și Dumnezeu”, semnat de Adrian Buzatu), au publicat niște facsimile ale materialelor traduse de variate agenții de știri – principala sursă părând să fie un articol de pe Mediafax, „Stephen Hawking susţine că Universul nu a fost creat de Dumnezeu”, care începe cu imbecila formulare „În best-seller-ul The Grand Design”.

The Mind of God

„Dacă vom avea o teorie completă, ar fi supremul triumf al raţiunii umane – atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu.” ((„If we discover a complete theory, it would be the ultimate triumph of human reason – for then we should know the mind of God.” O parafrazare ce condensează de fapt ultimul alineat al cărții.))

Aceasta este fraza din încheierea cărții sale intitulate „O scurtă istorie a timpului” (T.O.: „A Short History of Time„, publicată în 1988), citată și răscitată în sprijinul celor mai fantasmagorice afirmații despre părerile și credințele lui Hawking. În cazul de față, este vorba de pretenția că fizicianul și-ar fi schimbat părerea în privința contribuției lui Dumnezeu la crearea universului. Ar fi trecut de la viziunea lui Newton, că Dumnezeu a fost cel care a „decretat” legile fizicii și a pus în pornire mecanismul celest, la polul diametral opus, unde Dumnezeu devine doar un mod mai pompos de a spune „legile naturii”.

Hawking n-a „trecut” însă de nici o parte opusă. Este de foarte mult timp printre cei care, asemeni lui Laplace, n-au avut nevoie de Dumnezeu pentru a explica mersul lucrurilor. „Dumnezeul” de care vorbește, a cărui  „minte” o vom cunoaște, este Dumnezeul lui Einstein – o metaforă pentru univers și legile fizicii. Este fără îndoială o referință la celebrissima (și, de asemeni, prea adesea răstălmăcita) frază „Vreau să cunosc gândurile/mintea lui Dumnezeu, restul sunt detalii” ((„I want to know God’s thoughts, the rest are details.„)), atribuită lui Einstein.

Ca mulți alți fizicieni, Hawking a folosit expresii ca „mintea lui Dumnezeu” sau referiri la dumnezeul care joacă (sau nu) zaruri pentru a exprima într-un mod mai poetic variate idei. Ca mulți alți fizicieni, Hawking nu crede nici măcar în dumnezeul deist sau mecanicist (descris adesea în mod vag și inconsecvent ca „substrat al cosmosului”, „prim mișcător”, „prima cauză” etc.) și cu atât mai puțin în dumnezeul personal al religiilor monoteiste, care ne spionează în fiecare moment, ne iubește, pedepsește „păcătoșii” și răspunde la rugăciuni. Ca mulți alți fizicieni care folosesc „Dumnezeu” ca metaforă, nu s-a ascuns niciodată după deget, dar a vorbit pentru un public inteligent – un public care știe să despartă forma de fond și reușește să înțeleagă ideea din spatele cuvintelor. Ca mulți alți fizicieni, a supraevaluat inteligența multora din cei la care ajung cuvintele sale.

Hawking a scris o nouă carte de popularizare a științei, în care a venit cu o precizare, pare-se, necesară; poate și pentru că s-a săturat să fie răstălmăcit de semianalfabeți pentru care dacă pomenești de Dumnezeu e musai să crezi în bărbosul care stă pe nori și transformă pâinea-n carne când un clovn mormăie o formulă magică.

Nu și-a schimbat părerea în privința amestecului lui Dumnezeu; doar a expus-o așa încât să priceapă tot prostu’.

5 responses to “Stephen Hawking scrie să priceapă tot prostu’

 1. Pingback: Tweets that mention Caveat lector! » Stephen Hawking scrie să priceapă tot prostu’ -- Topsy.com

 2. Cum spunea Einstein „Universul si prostia umana sunt infinite… de primul nu sunt asa sigur” si cred ca Stephen Hawking va esua in incercarea de a scrie ca sa priceapa tot prostul.

  Apreciază

  • Mai clar de atât, totuși, nu cred că putea să-și expună S.H. părerea. Dar de eșuat, la o adică, nu eșuează atât el în a expune cât prostu’ în cauză în a pricepe. (Nimic nou dealtfel.)

   O bună parte a căscaților care trăiau cu impresia că e credincios doar pentru că a pomenit de Dumnezeu s-a mai trezit acum. Și ce surprinși și ultragiați au mai fost unii dintre ei! Tot nu așa șocați, parcă, ca populația cre(ș)tinoidă (© Feynman) care până ieri nu auzise de Hawking și acum își urlă pravoslavnica indignare prin comentarii agramate la articolele de pe net.

   Mai rămân retardații rupți de realitate, cu gândire magico-cristo-schizo-paranoidă. Dar de la ăștia n-ai ce pretinde… deși mi-aș dori tare mult să se călugărească dracu toți și să nu ne mai fută la creier.

   Apreciază

   • asteptam o injuratura la sfarsit de comentariu … dupa cum ai inceput era inevitabil sa nu-ti dai arama pe fata …

    Apreciază

    • Să nu-mi dau arama pe față că ce? Că nu sufăr de pudibonderie și nu-s dintre ăia care-și ascund fața-n palme la primul cuvânt „urât”? Du-te să-ți expui altora părerile superficiale notate cu ortografie de perpetuu elev de-a IV-a.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s