Greaua moștenire a Maicii Tereza

Nemții de la ARD au difuzat anul trecut, pe 25 august, un reportaj de 45 de minute pe tema arhicunoscutei Maici Tereza din Calcutta, a.k.a. Agnes Gonxha Bojaxhiu. M-a bucurat că n-a fost realizat cu filtrul „aura divină 3X” pe obiectiv, nici editat cu prea obișnuita periuță de sensibilități bisericești. E un material în stil aproape hitchensian, care trece în revistă azilurile înființate de Maica Tereza la Calcutta, scoțând în evidență mizeria, nepăsarea și iresponsabilitatea existente acolo.

Îmi propusesem mai demult să fac operațiile necesare, dar n-am apucat din variate motive (alea obișnuite: ba n-am avut chef, ba am avut altceva de făcut, ba am uitat de film etc.). Acum am apucat în sfârșit să-mi fac un pic (un pic mai mult, de fapt!) de timp, și voilà: am făcut în sfârșit titrarea în română.

Filmul este, după cum se poate vedea, cocoțat pe Youtube. Din cauza restricțiilor nenilor de la Youtube (max. 15 minute pentru fiecare filmuleț pentru cine n-are chef să le dea bani; și eu n-am), a trebuit să tai filmul  în trei bucăți. Cine ține neapărat să-l vadă „în original”, o poate face la http://bit.ly/mt-mediathek (deși nu prea văd care-ar fi rostul). ((Filmul nu mai este disponibil pe situl Mediathek.)) De asemeni, din motive neelucidate (posibil să fie tot vina celor de la Youtube), a trebuit să elimin „ș” și „ț” din subtitrarea de pe Youtube. Pentru cine vrea să descarce filmul ca să-l folosească cu un player „normal”, am atașat o arhivă .zip cu cele trei subtitrări în format .srt (și cu toate diacriticele la locul lor).

Cu siguranță am mai făcut și greșeli prin titrări. Sorry, n-am mai avut nervi și de corectură.

(Dacă nu apare automat subtitrarea, folosiți butonul ăla cu „CC” pe el.)

Câteva detalii:

 • Reportajul-documentar a fost difuzat de canalul german ARD pe 25 august 2010. (Am scris deja asta, nu?)
 • Realizatori: Michael Busse și Maria-Rosa Bobbi.
 • Pagina emisiunii, pe situl DasErste: http://bit.ly/mt-daserste (în germană) ((Se pare că nici pe situl Das Erste nu mai apare emisiunea.))
 • Sursa, pe situl ARD Mediathek: http://bit.ly/mt-mediathek (în germană) ((ref:1))

Pentru cine e interesat:

 • Download-ul l-am făcut de pe bit.ly/mt-mediathek ((ref:1)) cu un program numit Mediathek, făcut anume pentru arhivele TV nemțești.
 • Compresarea filmului am făcut-o cu Xilisoft Video Converter (care are darul să nu-mi facă nici nervi nici probleme, o chestie destul de ieșită din comun pentru un softuleț de genul ăsta).
 • Îmbucătățirea am făcut-o cu VirtualDub (cred).
 • Subtitrarea (atât pentru transcrierea în germană, cât și pentru traducerea ulterioară) am făcut-o cu VisualSubSync, un softuleț care merge excelent și nu multe din bubele-n cap pe care le au altele (inclusiv cea mai mare parte a softurilor așa-zis „profesionale”).

Ca să fie o treabă făcută ca la carte, ete ca bonus și documentarul-anchetă Hell’s Angel făcut în 1994 de – cine altul? – jurnalistul cu stilul cel mai hitchensian dintre toți, Christopher Hitchens:

Și, ca să rămânem oarecum pe aceeași lungime de undă, episodul Penn & Teller: Bullshit!  – Holier than Thou, dedicat, printre alții, Maicii Tereza (acei „alți” sunt Mahatma Ghandi și pe Dalai Lama):

Nu știu voi, dar mie filmulețele astea îmi mai taie greața provocată de siropurile religioase care se văd toată ziua, peste tot.

Hasta la vista, baby!

8 responses to “Greaua moștenire a Maicii Tereza

 1. Daca vei ajunge cu vreun clip peste pragul 30.000 de „views” (atat cred ca era ultima oara), ti se va scoate automat limita de durata pe contul tau (free!).

  Altfel, poti sa incerci sa incarci cu Freemake Video Encoder, iar acesta prelucreaza automat filmul la un standard bun si-l imparte in cate segmente e nevoie (dar trebui sa intri apoi sa schimbi descrierea si cuvintele cheie). http://www.freemake.com/free_video_converter/

  Apreciază

  • 30.000? Moi? J’pense pas! N-am nici nervi nici înclinații spre fabricarea de filmulețe… Și cu ADSL-ul meu foarte „A”, numai de upload-uri en masse nu mi se arată.
   Ăsta l-am făcut doar pentru că nu s-a milostivit nimeni să-l facă înaintea mea, fie și în engleză. (Eh, poate-oi traduce titrarea și în engleză… când o să am timp și chef – sunt totuși vreo 5000 de cuvinte.)

   Mulțam de pontul cu FVC. Poate o să mă uit la dânsul (poate am și făcut-o deja, mai demult). Și ăsta pe care-l folosesc face din alea. Și e tot gratis. (E drept, alt fel de gratis… if you see what I mean.)

   Apreciază

 2. desi titlurile le consider nume proprii si deci nu le prefer traduse din limba originala, ca sa le gaseasca mai multi romani ar fi fost totusi de preferat sa aiba titlul (si) in romana.

  Apreciază

  • Ai dreptate cu pusul titlului în română (deși motoarele de căutare au găsit foarte bine filmulețele, dat fiind că am trecut titlul în românește în descriere). Chestia-i că uploadasem filmul cu transcrierea nemțească și abia mai apoi am adăugat subtitrarea românească. Și mai apoi, UnholyOffice e un cont făcut inițial așa, ca „depozit” pentru materiale pe care n-am chef să le comentez dar vreau să le am la-ndemână pe undeva (și cu siturile de bookmarking nu mă înțeleg bine).

   În ceea ce privește traducerea titlurilor… e părerea ta. Titlurile ca sunt „nume proprii” doar în măsura în care numele unei instituții este nume propriu; și, ca și numele de organizații, în general se traduc.

   Apreciază

 3. Unde e zip-ul ăla cu subtitrările?

  Apreciază

 4. Salut si felicitari, buna treaba ai facut cu traducerea, daca mai ai poriecte de genul asta te pot ajuta si eu cu corecturile finale (virgule, spatii, cratima, alte chestii ce tin de cosmetica)

  Apreciază

  • Mulțumesc. Proiecte aș mai avea, în sensul că „am de gând să…”, dar stau mai prost la alte capitole – respectiv timp și lene. Am notat însă oferta, și-o să țin cont când mă apuc de ceva.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s