Facultatea de Litere, Istorie și CEEE?

Se pare că am rămas în urmă rău de tot cu noutățile. Ultima oară când am avut de-a face cu Universitatea de Vest din Timișoara, „Literele” se numeau oficial „Facultatea de Litere, Istorie și Filosofie”.  Se numeau. Nu se mai numesc, după cum am aflat cu întârziere din fluxul RSS al hârtiei igienice electronice ZiarulLumina.ro, publicația care nu încetează să mă uimească de când m-am „abonat” la ea:

Absolvenţii Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 2011, au susţinut în cursul acestei săptămâni examenul de licenţă şi au depus jurământul de credinţă faţă de Biserica Ortodoxă.

Absolvenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie. Cândva între 2004 și 2011 s-a scos „istorie” „filosofie” din denumirea oficială a instituției și s-a adăugat „teologie”. Sigur, are sens, dintr-o anumită perspectivă: catedra de filosofie a fost lipită de științe politice, „relații publice” și jurnalism, în Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale comunicării, iar în locul ei au rămas are două secții de teologie (pastorală și didactică) și doar una de istorie.

După ce că s-au înmulțit facultățile de teologie ca șobolanii ciumați și facultățile umaniste au fost siluite în serie cu secții de teologie, era neapărat nevoie să se schimbe și titulaturile structura, să o facă mai primitoare pentru popime. Ce urmează? Să se renunțe și la „litere” și „istorie” – atât din denumire cât și din programă, ca să rămână teologie pură, neamestecată cu chestii „lumești”?

Dar România e stat secular! Cică…

2 responses to “Facultatea de Litere, Istorie și CEEE?

  1. Cred că ai vrut să scrii că s-a scos „filosofie”, nu „istorie”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s