Retragere de la ora de religie

Sunt un pic în întârziere cu tratarea subiectului, dat fiind că noul an școlar a început deja de câteva zile. Chiar mă gândeam că nici n-are rost să scriu ceva pentru că pe de-o parte problema a fost tratată pe multe alte situri, iar pe de alta blogul meu e unul mic și prăpădit, uitat într-un colț de internet. Dar am văzut surprinzător de multe căutări pe subiectul ăsta aterizate în cele din urmă aici…

Pentru început, ar trebui poate să enunț câteva puncte esențiale:

 • Nimeni nu este obligat să participe la ora de religie, indiferent de vârstă sau confesiunea căreia îi „aparține” (sau nu).
 • Școala este obligată să accepte cererea de retragere de la ora de religie și să dispună măsurile ce decurg de aici (respectiv de nu fi calculată/încheiată media la ora de religie, întocmai cum se face cu sportul pentru cei scutiți de sport pe motive medicale).
 • Școala este obligată să accepte cererea fără a pretinde ca aceasta să fie motivată.

Participarea la ora de religie

Cu toate că religia face parte din „trunchiul comun” de materii ((Art. 18 alin (1) din Legea 1/2011: Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.)), deci școlile sunt obligate s-o includă în programă, participarea elevilor la ora de religie este opțională ((Art. 18 alin. (2) din Legea 1/2011: La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie.)).

În unele școli e posibil să fie distribuite liste de înscriere la religie – nu m-aș baza prea mult pe asta, însă. În vasta majoritate a școlilor cu siguranță nu se procedează așa. Cine nu vrea să facă ora de religie e nevoit să depună o cerere de retragere de la ora de religie.

 

Depunerea cererii

Am publicat, pe o pagină permanentă, un model de cerere (atașat și acestui articol), obținut prin amabilitatea lui Emil Moise, președintele organizației Solidaritatea pentru Libertate de Conștiință). Acesta va trebui completat (cu modificările de rigoare pentru formule de adresare, tipul școlii etc.), semnat de unul din părinți și depus la secretariatul școlii în două exemplare (din care unul rămâne școlii, iar celălalt va rămâne la elev, datat și cu dovada înregistrării – ștampilă și semnătură, în mod normal).

Atenție: la depunerea cererii insistați (cu amabilitate) să fie înregistrată! Școala nu poate refuza primirea/înregistrarea cererii. La orice obiecție, cât de mică, rugați persoana care se ocupă de treaba asta să o înregistreze așa cum este ea redactată.  Personalul de la registratură (secretariat, pentru majoritatea școlilor) nu are calitatea de a cere lămuriri cu privire la conținutul unei cereri depuse. Are, în schimb, obligația de a o înregistra așa cum o primește, indiferent de părerile personale asupra obiectului, redactării sau conținutului cererii. (N-ar trebui să fie nevoie să subliniez aspectul acesta, dar o fac pentru orice eventualitate: e treaba voastră, a celor care depuneți cererea, să vă asigurați că este completată corect. Printre altele, ca să nu aveți surpriza că este respinsă pentru ceea ce în jargon juridic se numește „viciu de formă”.)

Mai mult, cererea nu trebuie motivată în nici un fel – se comunică voința de a nu urma ora de religie și basta, fără nici un „pentru că”.

Cel care are atribuții în legătură cu conținutul cererii este conducătorul instituției (directorul școlii/liceului, de regulă, sau locțiitorul/delegatul acestuia), care va trebui să răspundă pentru decizia sa în conformitate cu prevederile legale. Conducătorul instituției nu are dreptul de a cere informații cu privire la apartenența/neapartenența religioasă a elevului, nici nu poate folosi lipsa acestor informații din cerere ca motiv pentru refuz.

 • În Legea educației nu este specificată necesitatea motivării cererii. Textul legii ((ref:2)) spune doar că „la solicitarea scrisă […] elevul poate să nu frecventeze orele de religie”, fără nicio altă precizare privind conținutul cererii.
 • Legea interzice obligarea oricui de a-și declara religia ((Art. 5 alin. (6) din Legea nr. 489/2006: Este interzisă obligarea persoanelor să își menționeze religia, în orice relație cu autoritățile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.)), precum și prelucrarea datelor cu privire la credințele religioase ale persoanelor fără acordul explicit acestora ((Art. 5 alin. (5) din Legea nr. 489/2006: Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenența la culte, cu excepția […] [situației] în care persoana vizată și-a dat, în mod expres, consimțământul pentru aceasta.)).

Comunicarea refuzului de a da curs cererii sau solicitarea de informații suplimentare trebuie să fie făcută în scris de către conducerea școlii.

În cazul în care conducerea școlii (directorul) refuză, în scris, să dea curs cererii sau insistă să ceară informații suplimentare cu privire la apartenența/neapartenența religioasă,  Emil Moise, președintele asociației Solidaritatea pentru Libertate de Conștiință s-a oferit cu multă amabilitate să-i sprijine pe cei aflați în această situație. Datele lui de contact se află pe pagina web a asociației, la adresa www.humanism.ro/contact.php.

 

Cazul elevilor de 16-18 ani

În cazul celor care nu sunt încă majori, dar au împlinit 16 ani, avem o situație mai aparte, în care Legea educației e în disonanță cu Legea cultelor.

 • pe de-o parte, Legea educației prevede ca, pentru elevii minori, cererea de retragere de la ora de religie să fie semnată de părinții acestora ((ref:2));
 • pe de altă parte, Legea cultelor prevede că alegerea religiei este o opțiune strict individuală a tuturor celor care au împlinit 16 ani ((Art. 3 alin. (2) din Legea cultelor nr. 489/2006: […] copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.)).

Evident, dacă părinții nu sunt de acord cu opțiunea elevului de a nu urma ora de religie, și deci nu-i semnează cererea de retragere, ne aflăm în situația în care deși ar trebui să fie liber să adere (sau nu!) la orice orientare religioasă, în condițiile în care religia este predată confesional în școlile românești, este expus la propagandă religioasă  împotriva voinței sale. Această situație echivalează cu supunerea la o îndoctrinare religioasă forțată, explicit interzisă de Legea fundamentală și de Legea cultelor.

Situația unui elev care a împlinit 16 ani și ai cărui părinți refuză să semneze cererea de retragere de la ora de religie, în ciuda dorinței lui, este deci puțin mai delicată. În lipsa cooperării benevole a administrației școlii, nu există nicio soluție imediată – se află practic într-un vid legal, datorită contradicției mai sus pomenite. Asociația Solidaritatea pentru Libertate de Conștiință (v. mai sus datele de contact) s-a oferit de asemeni, prin președintele ei, Emil Moise, să-i sprijine și pe cei aflați în această situație.

 

5 responses to “Retragere de la ora de religie

 1. Ora de religie ar trebui sa fie obligatoriu pentru educatia intelectuala a copilului.

  Apreciază

  • Crezi că poți să și motivezi părerea asta a ta? Respectiv, ce legătură are ora de religie, așa cum se face acum, cu „educația intelectuală” a copilului și de ce crezi că ar trebui să fie obligatorie?

   Apreciază

 2. multumim de ajutorul pe care il oferiti cu acest site.

  Apreciază

 3. Buna ziua,

  Va multumesc pentru informatiile de pe acest site.
  Fetita mea este ingrozita de ora de religie.Am descoperit adevarul starilor ei la a 2 a sedinta de psihiatrie unde in povestea ei despre puiul de ursulet ,unde printre lacrimi,tremur si suspine a povestit ca ursuletului „ii este frica de Iad”.Am facut imediat legatura cu ora de religie la care D-na le-a dat copiilor o „tema secreta,in care trebuie sa-si spioneze parintii sa vada daca si cand acestia se inchina(inainte de masa,dupa masa,la culcare,etc),daca si de cate ori merg la biserica.Copii astfel,vor putea devenii profesorii parintilor si ii vor invata calea cea dreapta…ca daca nu,vor murii in chinuri,arsi in focurile Iadului si vor ajunge la Lucifer”!!!!!!!
  Asta se preda,unor suflete de 6-7 anisori la ora de religie.De-a dreptul scandalos si inuman!
  Am facut astazi o cerere dupa modelul prezentat de Dvs.si l-am depus la secretariat,sper sa se rezolve cu retragerea fetitei mele de la ora de religie.Mai ramane problema acelei ore,fiind penultima ora ,ce va face fiica mea in aceea ora..?
  Va multumesc !

  Apreciază

  • Formular 2 (cerere pentru mutarea orei de religie la începutul sau sfârșitul orarului)

   Domnule Director/Doamnă Directoare,

   Prin prezenta, subsemnatul/-a ______________________________, domiciliat(ă) în localitatea__________________, strada _______________ nr. ___, bl. ___, ap. ___ mama/tatăl elevei/elevului __________________, din clasa _____, a Școlii/Liceului/Colegiului/Grupului Școlar____________, ținând cont de prevederile internaționale, constituționale și naționale privind dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și de cele ale legislației privind educația și ale legislației privind drepturile copilului, vă rog ca în realizarea orarului pentru anul şcolar 2011/2012, la clasa _______, să treceți diciplina Religie la prima sau la ultima oră din ziua respectivă, având în vedere faptul că fiica mea/fiul meu, elev(ă) în clasa respectivă, nu frecventează cursurile acestei discipline facultative.
   Vă mulțumesc.

   Data
   _________
   Nume și prenume părinte
   ______________________________

   Semnătură
   ______________________________

   Domnului Director al/Doamnei Directoare a
   Școlii/Liceului/Colegiului/Grupului Școlar ____________________________

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s